Mål 12 Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster
Vad målet innebär
Svenska FN-förbundet: Mål 12 handlar om att säkerställa strukturer som bidrar till mer hållbar konsumtion och produktion. Under de kommande årtiondena förväntas medelklassen växa kraftigt. Detta är positivt för individen som kommer få bättre levnadsstandard, men det kommer också att innebära ökad konsumtion och produktion av varor och resurser. Användandet av våra naturresurser är redan ohållbar och har negativ effekt på vår miljö och människors hälsa. Mål 12 handlar inte bara om att effektivisera användandet av varor, utan även om att minska det globala matsvinnet.
SCB: Mål 12 handlar om att minska miljöpåverkan genom att minska användningen av hälsofarliga kemikalier och farligt avfall. Det handlar också om att hejda utarmningen av naturresurser och att minimera skadliga utsläpp. Vår konsumtion – som privatpersoner, företagare och offentliga verksamheter – påverkar världen både ekonomiskt och miljömässigt – i produktionen av varor och tjänster, och i slutfasen av produkternas livslängd.
Delmål 12.1
Genomföra det tioåriga ramverket för hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Alla länder vidtar åtgärder, med de utvecklade länderna i täten och med hänsyn tagen till utvecklingsländernas utveckling och förutsättningar.
Delmål 12.2
Senast 2030 uppnå en hållbar förvaltning och ett effektivt nyttjande av naturresurser.
Delmål 12.3
Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Delmål 12.4
Senast 2020 uppnå miljövänlig hantering av kemikalier och alla typer av avfall under hela deras livscykel, i enlighet med överenskomna internationella ramverket, samt avsevärt minska utsläppen av dem i luft, vatten och mark i syfte att minimera deras negativa konsekvenser för människors hälsa och miljön.
Delmål 12.5
Till 2030 väsentligt minska mängden avfall genom åtgärder för att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall.
Delmål 12.6
Uppmuntra företag, särskilt stora och multinationella företag, att införa hållbara metoder och att integrera hållbarhetsinformation i sin rapporteringscykel.
Delmål 12.7
Främja hållbara offentliga upphandlingsmetoder, i enlighet med nationell politik och nationella prioriteringar.
Delmål 12.8
Senast 2030 säkerställa att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen.
Delmål 12.a
Stödja utvecklingsländerna att stärka sin vetenskapliga och tekniska kapacitet att utvecklas i riktning mot mer hållbarar konsumtions- och produktionsmönster.
Delmål 12.b
Utveckla och genomföra verktyg för att övervaka hur en hållbar utveckling påverkar en hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter.
Delmål 12.c
Rationalisera ineffektiva subventioner av fossila bränslen som uppmuntrar till slösaktig konsumtion genom att undanröja snedvridningar på marknaden, i enlighet med nationella förhållanden. Detta kan till exempel omfatta att omstrukturera beskattningen och avveckla eventuella skadliga subventioner för att avspegla deras effekter på miljön. En sådan politik måste ta full hänsyn till utvecklingsländernas särskilda behov och förhållanden och minimera eventuella negativa effekter på deras utveckling på ett sätt som skyddar de fattiga och de berörda samhällena.